Communicable disease

WABAK MERS-CoV DI KOREA DAN TIMUR TENGAH: KESIAPSIAGAAN DAN RESPONS KKM

KENYATAAN AKHBAR

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA 

KESIAPSIAGAAN DAN RESPONS KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA SUSULAN KEJADIAN WABAK MERS-CoV YANG SEDANG BERLAKU DI REPUBLIK KOREA

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terus memantau perkembangan situasi jangkitan MERS-CoV yang sedang berlaku di Republik Korea secara rapi dan berterusan. Melalui maklumat yang diterima daripada pihak WHO (World Health Organization) sehingga 11 Jun 2015, sejumlah 121 kes yang disahkan dijangkiti Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) telah dilaporkan oleh Republik Korea, termasuk 9 kematian.

Pelbagai aktiviti kesiapsiagaan dan respons telah dilaksanakan di semua peringkat KKM bagi menghadapi potensi penularan jangkitan tersebut di Malaysia terus diperkukuhkan. Selain aktiviti saringan kesihatan di Pintu Masuk Antarabangsa Negara, edaran kad amaran kesihatan turut dijalankan. Aktiviti saringan kesihatan di pintu masuk ini bertujuan untuk mengesan pelawat yang menunjukkan tanda atau gejala penyakit berjangkit termasuklah Ebola dan MERS-CoV. Bagi MERS-CoV, tumpuan saringan juga kini terhadap pelawat yang tiba dari Republik Korea, selain para pelawat yang tiba dari Semenanjung Arab.

Pengesanan kes yang disyaki atau Patient Under Investigation (PUI) for MERS-CoV yang dikesan sama ada semasa saringan di Pintu Masuk Antarabangsa Negara, hospital atau klinik akan dirujuk untuk menerima pemeriksaaan dan rawatan lanjut di hospital yang dikenalpasti. Bermula dari Januari 2013 sehingga kini, pihak KKM melalui CPRC Kebangsaan (National Crisis Preparedness Response Centre) telah menerima sejumlah hampir 803 notifikasi kes PUI MERS-CoV dari seluruh negara. Kesemua kes PUI MERS-CoV yang dinotifikasikan disahkan sebagai bebas dari jangkitan MERS-CoV melalui ujian makmal yang telah dijalankan, kecuali satu (1) kes positif yang terdahulu dikesan pada bulan April 2014.

Walaupun kes positif pertama yang dikesan di Malaysia pada bulan April 2014 tersebut tidak berjaya diselamatkan, namun ianya telah menguji keberkesanan pelbagai aktiviti kesiapsiagaan dan respons yang dilaksanakan oleh pihak KKM. Tindakan pantas yang dilaksanakan oleh pelbagai pihak terlibat telah berjaya membendung jangkitan tersebut dengan sebaik-baiknya tanpa mengakibatkan sebarang penularan dalam kalangan kontak terdekat kepada kes mahupun masyarakat setempat.

Buat masa ini, pihak Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tidak mengeluarkan sebarang larangan lawatan ke negara-negara yang terlibat, termasuk Republik Korea. Namun begitu, orang awam yang ingin mengadakan lawatan ke mana-mana negara di Semenanjung Arab dan Republik Korea yang kini melaporkan kejadian wabak jangkitan MERS-CoV, pihak KKM ingin menasihatkan mengenai perkara-perkara berikut:

 1. Selalu mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti kerap mencuci tangan dengan menggunakan air dan sabun atau bahan pencuci tangan (hand sanitizer), terutamanya selepas batuk, bersin atau selepas bersalaman;
 2. Semasa dalam tempoh lawatan, sentiasa membawa bersama penutup mulut dan hidung (mask) serta bahan pencuci tangan (hand sanitizer) untuk digunakan apabila perlu;
 3. Semasa dalam tempoh lawatan, elakkan dari mengunjungi kediaman atau institusi penjagaan kesihatan yang terlibat dalam kejadian jangkitan wabak MERS-CoV di negara tersebut;
 4. Khusus bagi para pelawat ke negara di Semenanjung Arab, semasa dalam tempoh lawatan:
 5. Mereka yang pulang dari lawatan ke negara-negara yang terlibat, khususnya dalam tempoh 14 hari setelah tiba di Malaysia, sekiranya mengalami gejala demam dan jangkitan respiratori (seperti batuk dan kesukaran bernafas) adalah dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan segera serta memaklumkan mengenai sejarah perjalanan mereka kepada doktor yang merawat. Sebaik mengalami gejala tersebut, hadkan pergaulan dengan individu sihat di sekeliling dan pakai penutup mulut dan hidung (face mask) apabila terpaksa berhubung / berurusan dengan orang lain.

Selain dari itu, KKM sentiasa bekerjasama rapat dengan semua Kementerian/agensi berkaitan seperti Kementerian Luar Negeri, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pelancongan Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia, Kementerian Pengangkutan dan lain-lain dalam mengukuhkan kesiapsiagaan dan respon bagi menghadapi kemungkinan penularan penyakit ini ke dalam negara. Agensi pelancongan khususnya yang menguruskan jemaah umrah/haji dan pelawat adalah dipohon untuk memperkukuhkan kesedaran para jemaah umrah/haji dan pelawat mengenai jangkitan MERS-CoV melalui hebahan maklumat secara berterusan dengan merujuk kepada nasihat kesihatan seperti di atas.

KKM juga bekerjasama rapat dengan pihak WHO untuk memantau situasi semasa kejadian wabak terbabit, seterusnya memastikan langkah-langkah pencegahan dan kawalan yang sewajarnya dilaksanakan secara berterusan dan sebarang perkembangan mengenainya akan dimaklumkan dari masa ke semasa.

Sekian dan terima kasih.

DATUK DR. NOOR HISHAM BIN ABDULLAH

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

12 Jun 2015

                                                                                             Lampiran 1   

HEALTH ADVISORY FOR TRAVELLERS TO MIDDLE EAST RESPIRATORY SYNDROME CORONAVIRUS (MERS-CoV) AFFECTED COUNTRIES

World Health Organization (WHO) does not advise any travel or trade restrictions to the Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) affected countries. Based on the current situation in Arabian Peninsula and Republic of Korea (ROK), Ministry of Health Malaysia would like to advise travellers going to the Arabian Peninsula and the Republic of Korea:

 • To practice good personal hygiene as the following:
  • Wash hands often with soap and water. If soap and water are not available, use an alcohol-based hand sanitizer and bring along during travelling.
  • Avoid touching eyes, nose, and mouth as germs spread this way.
  • Wear a face mask when necessary, especially when going to crowded places.
 • To avoid unnecessary visits to households or healthcare settings that have been affected by MERS-CoV outbreak.
 • To avoid close contact with sick people.
 • For travellers going to the Arabian Peninsula, they should:
  • Avoid contact with camels.
  • Do not drink raw camel milk or raw camel urine.
  • Do not eat undercooked meat, particularly camel meat.
 • Should seek prompt medical attention if having symptoms suggestive of MERS-CoV infection (i.e. fever and symptoms of lower respiratory illness, such as cough or shortness of breath), within 14 days upon returning to Malaysia. It is important that they mention about their recent travel history to the attending doctor.
 • To limit contact with others as much as possible – once symptomatic.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s