Organ Transplant

SIARAN MEDIA: YAB PERDANA MENTERI IKRAR DERMA ORGAN

SIARAN MEDIA: YAB PERDANA MENTERI IKRAR DERMA ORGAN

IMG_2015-06-17 17:06:52Putrajaya, 17 JUN 2015 – YAB Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak (@najibrazak) hari ini telah berikrar sebagai penderma organ yang turut disaksikan oleh Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa (@dralihamsa) dan Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Malaysia Tan Sri Farida Mohd Ali semasa Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Keempat Belas dan Persada Transformasi Perkhidmatan Awam di Putrajaya. Ikrar ini memberi sinar harapan kepada lebih 19,000 pesakit yang memerlukan organ di Malaysia. Beberapa Menteri Kabinet juga telah berikrar antaranya YB Datuk Seri Dr S.Subramaniam, YB Datuk Seri Liow Tiong Lai, YB Datuk Seri Mustapha Mohamed, Datuk Seri Shahidan Kassim dan YB En Khairy Jamaluddin. 

IMG_2015-06-17 17:06:42

Ikrar derma organ bererti seseorang melahirkan hasrat untuk menderma organ selepas meninggal dunia. Seseorang yang telah berikrar dinasihatkan untuk memberitahu ahli keluarga terdekat mengenai hasratnya kerana berdasarkan peruntukan Akta Tisu Manusia 1974, hanya ahli keluarga sahaja yang berhak untuk memberi kebenaran untuk menderma organ si mati pada saat kematian. Fatwa Kebangsaan yang dikeluarkan pada tahun 1970 telah mengharuskan pendermaan organ. Ikrar YAB Perdana Menteri dan pemimpin-pemimpin lain memberi harapan kepada lebih 19,000 pesakit yang memerlukan. Rakyat Malaysia disarankan untuk menjaga kesihatan diri dengan mengamalkan cara hidup yang sihat bagi mengelak penyakit tidak berjangkit seperti kencing manis dan darah tinggi seterusnya mengelak penyakit kegagalan organ seperti buah pinggang.

Kementerian Kesihatan menghargai sumbangan dan sokongan pemimpin tanahair terhadap kempen derma organ yang dijalankan oleh pihak Kementerian. Saya berharap agar lebih ramai akan tampil ke hadapan secara sukarela bagi membantu pesakit yang memerlukan.

Maklumat lanjut atau pertanyaan mengenai derma organ boleh didapati di www.dermaorgan.gov.my atau  www.facebook.com/dermaorgan 

#dermaorgan #persadatransformasi

DATUK DR NOOR HISHAM ABDULLAH

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

17 Jun 2015

cropped-img_6997.jpg

Ahli Pengurusan Tertinggi KKM sudah pun berikrar untuk menderma organ. KKM Jom Ikrar!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s