Communicable disease

Kenyataan Akhbar KPK: Isu Viral Kiub Ais Menjadi Punca Demam Kepialu Di Kuala Lumpur

KENYATAAN AKHBAR

 KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

 ISU VIRAL KIUB AIS MENJADI PUNCA DEMAM KEPIALU DI KUALA LUMPUR

UnknownKementerian Kesihatan mengambil maklum viral di laman sosial mengenai dakwaan bahawa demam kepialu di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur berpunca daripada kiub ais yang dihasilkan oleh kilang yang beroperasi secara haram.

Kementerian Kesihatan ingin menegaskan bahawa di bawah Peraturan 394A, Peraturan-Peraturan Makanan 1985, Akta Makanan 1983 semua kilang ais perlu dilesenkan oleh Kementerian Kesihatan dan mana-mana kilang ais yang tidak berlesen akan dikenakan tindakan penguatkuasaan. Dalam hal ini, pemilik kilang ais yang beroperasi tanpa lesen yang sah dari Kementerian Kesihatan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM5,000.00 atau penjara tidak melebihi dua (2) tahun.

Sehingga kini, terdapat dua (2) kilang ais berlesen dengan Kementerian Kesihatan yang membekalkan ais ke premis makanan di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Kementerian Kesihatan sentiasa menjalankan pemantauan ke atas kilang ais termasuk menjalankan pensampelan bagi tujuan analisis. Sehingga kini, tiada sampel ais yang dikesan mengandungi bakteria patogenik.

Kementerian Kesihatan sedang meningkatkan pemantauan dan tindakan penguatkuasaan ke atas kilang pengeluar ais di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Kementerian Kesihatan mengharapkan kerjasama orang ramai untuk melaporkan mana-mana kilang pengeluar ais yang disyaki beroperasi tanpa lesen kepada Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri yang terdekat atau melalui laman web Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) http://fsq.moh.gov.my atau facebook BKKM http://www.facebook.com/bkkmhq.

 

DATUK DR NOOR HISHAM ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

22 OKTOBER 2015

2 replies »

 1. Thank you Dato ,
  This vital information would curb those unwanted viral news ,which creates critical
  unwanted scare to the public instead of awareness ,which should be our way of life
  in health awareness

  Best Regards

  Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s