Communicable disease

Kenyataan Akhbar KKM 29 Jan 2016: Risiko Penularan Virus Zika Ke Malaysia

KENYATAAN AKHBAR

KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

RISIKO PENULARAN VIRUS ZIKA KE MALAYSIA

Screen Shot 2016-01-29 at 15.54.55.png

Kementerian Kesihatan memandang serius kenyataan Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr. Margaret Chan, seperti yang dilaporkan oleh media antarabangsa, bahawa jangkitan virus Zika telah merebak dengan begitu pantas sekali di benua Amerika. Ini adalah kerana Kementerian berpandangan risiko bagi penularan jangkitan ini ke Malaysia adalah tinggi di atas sebab-sebab berikut:-

 1. Malaysia mempunyai nyamuk pembawa jangkitan ini iaitu nyamuk Aedes.
 2. Densiti nyamuk Aedes di negara ini adalah sangat tinggi. Ini berdasarkan kepada hasil pemeriksaan premis-premis di seluruh negara serta hakikat bahawa kita juga dibebani dengan masalah denggi yang disebarkan oleh nyamuk yang sama.
 3. Penyakit ini belum terdapat di Malaysia dan oleh itu rakyat Malaysia amnya tidak mempunyai imuniti terhadap penyakit ini. Oleh itu, jika virus ini dibawa masuk oleh rakyat Malaysia yang dijangkiti atau pelancong luar ke Malaysia, ia boleh merebak dengan pantas.
 4. Seperti denggi, tiada vaksin dan ubat khusus untuk membunuh virus ini. Oleh itu, orang yang dijangkiti akan menjadi sumber jangkitan kepada orang lain jika digigit oleh nyamuk Aedes.
 5. Terdapat laporan menyatakan sebahagian besar (terdapat anggaran mengatakan 80%) tidak menunjukkan gejala dijangkiti, yakni mereka boleh menjadi "pembawa yang sihat"dan menyebarkan virus ini tanpa disedari.

Walaupun penyakit ini hanya menyebabkan demam yang ringan serta bintik-bintik (rashes) di badan, sakit sendi dan tidak menyebabkan kematian, namun Kementerian memandangnya dengan serius sebab ia telah dikaitkan dengan kejadian "microcephaly" iaitu kelahiran bayi dengan kepala/otak mengecil dan juga dikaitkan dengan gejala saraf iaitu sindrom "Guillain-Barre". "Microcephaly" merupakan kecacatan otak/kepala yang kekal yang boleh mempengaruhi kualiti hidup bayi sehingga dewasa.

This slideshow requires JavaScript.

Namun begitu, menghalang kemasukan virus ini ke Malaysia adalah sesuatu yang sukar. Ujian saringan kesihatan umum di pintu masuk adalah tidak praktikal kerana gejalanya yang ringan dan sukar dikesan di samping ketiadaan ujian cepat (point of care test) yang boleh digunakan. Walaubagaimana pun, Kementerian akan mengambil dan mencadangkan langkah-langkah berikut:-

 1. Semua pelawat dari benua Amerika Selatan dan Amerika Tengah serta rakyat Malaysia yang pulang dari benua berkenaan yang mempunyai gejala demam dan bintik-bintik hendaklah melaporkan diri ke Pusat Kuarantin Kesihatan atau Pejabat Kesihatan berhampiran semasa tiba di Malaysia. Buat masa ini terdapat 22 buah negara melaporkan kes Zika virus dari rantau Amerika Latin iaitu Barbados, Bolivia, Brazil, Colombia, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, French Guiana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Suriname, U.S. Virgin Islands, Venezuela dan Samoa.
 2. Mengedarkan Nasihat Kesihatan (Health Advisory) kepada pelancong dan rakyat Malaysia berkenaan langkah-langkah yang perlu diambil jika gejala sedemikian berlaku. Seterusnya, mereka hendaklah segera ke Klinik Kesihatan berhampiran.
 3. Menasihatkan rakyat Malaysia yang mengandung untuk tidak melakukan lawatan ke negara-negara terlibat.
 4. Rakyat Malaysia lain yang melakukan perjalanan ke negara terlibat hendaklah mengambil langkah-langkah pencegahan daripada digigit oleh nyamuk Aedes seperti tidak berada di luar semasa waktu puncak gigitan Aedes di awal pagi dan lewat petang, memakai pakaian yang menutupi anggota badan dan menggunakan ubat pencegahan gigitan (repelen) secara tetap.
 5. Mengeluarkan "Health Alert" kepada semua fasiliti Kesihatan kerajaan dan swasta.
 6. Meningkatkan pemantauan di klinik dan hospital bagi kes yang mempunyai tanda-tanda Zika dan mempunyai sejarah perjalanan ke 22 buah negara yang melaporkan jangkitan Zika virus. Di samping itu, pemantauan bagi kes "microcephaly" juga ditingkatkan di hospital-hospital.

This slideshow requires JavaScript.

Daripada pemantauan berterusan oleh KKM, sebanyak 288 sampel dari Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan dan Institut Penyelidikan Perubatan telah diuji dan keputusannya semua adalah negatif untuk zika virus. Kriteria sampel yang diuji ialah bagi kes-kes yang negatif untuk ujian denggi.

Kementerian Kesihatan sedang dan akan terus meningkatkan usaha mengawal denggi dan nyamuk Aedes. Namun rakyat Malaysia juga perlu memberi perhatian yang serius dengan bekerjasama dalam menjalankan aktiviti-aktiviti pemusnahan tempat pembiakan secara tetap dan berkala. Segala usaha masyarakat bagi mencegah denggi hendaklah dipertingkatkan kerana ia juga akan mengurangkan risiko penularan Zika.

DATUK DR LOKMAN HAKIM SULAIMAN

TIMBALAN KETUA PENGARAH KESIHATAN (KESIHATAN AWAM)

KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

29 Januari 2016

Screen Shot 2016-01-29 at 15.49.18Screen Shot 2016-01-29 at 15.49.34

12 replies »

 1. Pingback: Kenyataan Akhbar: KKM Beri Amaran Risiko Penularan Virus Zika Ke Malaysia – akuwebhost001
 2. Pingback: Kenyataan Akhbar: KKM Beri Amaran Risiko Penularan Virus Zika Ke Malaysia
 3. Pingback: Kenyataan akhbar KKM: Risiko penularan virus Zika ke Malaysia – akuwebhost001
 4. Pingback: Kenyataan akhbar KKM: Risiko penularan virus Zika ke Malaysia – 1Malaysia.Biz
 5. Pingback: Virus Zika Dikesan di Indonesia – akuwebhost001
 6. Pingback: Virus Zika Dikesan di Indonesia – 1Malaysia.Biz
 7. Pingback: Virus Zika Punca Kepala Bayi Kecil. Ancaman Baru Buat Ibu Hamil. – Best Blogger Network
 8. Pingback: Virus Zika Dikesan di Indonesia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s