Food Safety

Kenyataan Akhbar KPK 10 April 2016: Isu Susu Formula Bayi Tiruan di Negara China

KENYATAAN AKHBAR

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

ISU SUSU FORMULA BAYI TIRUAN DI NEGARA CHINA

 

Kementerian Kesihatan mengambil maklum laporan dalam akhbar tempatan The Malay Mail bertajuk China arrests six over fake infant formula dan The Sun bertajuk Milk powder scam in China pada 6 April 2016. Berita yang serupa turut dilaporkan dalam akhbar antarabangsa Hong Kong Free Press dan The China Post. Laporan ini adalah berkaitan penangkapan enam (6) orang di China kerana terlibat dalam aktiviti pembuatan dan penjualan susu formula bayi tiruan di bawah jenama terkenal seperti “Similac”. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa negara China turut memaklumkan bahawa susu formula bayi tiruan terlibat tidak membawa risiko kemudaratan.

China Nabs 6 People for Selling Fake Infant Formula. Read more here

Semakan melalui Sistem Maklumat Keselamatan Makanan Malaysia (Food Safety Information System of Malaysia – FoSIM) di bawah Kementerian Kesihatan mendapati susu jenama “Similac” yang terdapat di pasaran tempatan diimport dari negara Singapura, Ireland dan Sepanyol sahaja.

Pihak Kedutaan Kerajaan China di Malaysia telah mengesahkan bahawa isu ini hanya melibatkan pasaran tempatan di China, di mana tiada produk terlibat yang dieksport ke luar negara termasuk negara Malaysia.

Syarikat Abbott iaitu pengilang asli produk “Similac” juga telah mengesahkan bahawa isu penipuan formula bayi tersebut hanya melibatkan susu formula bayi yang dikilangkan syarikat Abbott di negara China untuk pasaran di negara berkenaan sahaja.

Di bawah Seksyen 13, Akta Makanan 1983, makanan yang telah tercemar atau mengandungi bahan berbahaya yang memudaratkan kesihatan tidak dibenarkan dijual kepada orang ramai.

Kementerian Kesihatan sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna. Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, sila hubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.

 

Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

10 April 2016

Categories: Food Safety, Press

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s