Pharmacy

Kenyataan Akhbar KPK 6 Mei 2016: Isu Keselamatan Produk Pencuci Disinfektan Jenama Oxy Sac Sac Keluaran Reckitt Benckiser

KENYATAAN AKHBAR

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

ISU KESELAMATAN PRODUK PENCUCI DISINFEKTAN JENAMA OXY SAC SAC KELUARAN RECKITT BENCKISER

Screen Shot 2016-05-06 at 13.15.07

Sumber foto: Reuters

Kementerian Kesihatan mengambil maklum laporan media antarabangsa baru-baru ini berkaitan isu keselamatan produk Reckitt Benckiser yang merujuk kepada produk pencuci disinfektan jenama Oxy Sac Sac yang digunakan untuk mencuci air humidifier di rumah. Semakan pada laman sesawang Reckitt Benckiser Korea menunjukkan bahawa jenama Oxy Sac Sac adalah rangkaian produk pencuci untuk kegunaan rumah (household) yang terdiri daripada pelbagai jenis produk seperti cecair pencuci bilik air, cecair pencuci dapur dan beberapa produk kegunaan rumah lain.

Syarikat Reckitt Benckiser Malaysia telah dihubungi dan mereka mengesahkan bahawa produk tersebut tidak pernah dipasarkan di Malaysia. Untuk makluman, produk ini bukan produk perubatan dan oleh demikian tidak dikawal oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

KKM akan memastikan bahawa semua produk yang dikelaskan sebagai produk perubatan di bawah kawalan kementerian ini adalah selamat digunakan serta mematuhi semua piawai kualiti yang ditetapkan. Orang awam yang mempunyai maklumat mengenai produk – produk perubatan / kesihatan tidak berdaftar dinasihatkan untuk menyalurkan maklumat tersebut kepada Bahagian Perkhidmatan Farmasi, KKM melalui laman sesawang http://www.pharmacy.gov.my ATAU mana – mana Cawangan Penguatkuasa Farmasi yang berdekatan ATAU melalui talian 03-78413200 agar tindakan sewajarnya dapat diambil bagi membanteras pengedaran produk – produk tidak berdaftar di pasaran. Pengguna juga boleh menyemak status pendaftaran sesuatu produk melalui laman sesawang www.bpfk.moh.gov.my ATAU dengan menghubungi Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) di talian 03-78835400.

 

Datuk Dr. Noor Hisham Bin Abdullah

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

6 Mei 2016

Screen Shot 2016-05-06 at 13.15.17.png

Sumber: Reuters

Categories: Pharmacy, Press

Tagged as: ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s