Communicable disease

Kenyataan Akhbar KPK 27 Julai 2016 - Status Kes Difteria di Malaysia

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan bahawa pada 26 Julai 2016, Jabatan Kesihatan Negeri Sabah telah melaporkan satu (1) kes disahkan difteria. Kes seorang kanak-kanak warganegara berumur 6 tahun yang telah menerima imunisasi tiga (3) dos utama tetapi cicir dos tambahan pada usia 18 bulan. Kanak-kanak ini mula mengalami demam, batuk dan selsema pada 11 Julai 2016. Pesakit telah mendapatkan rawatan di Hospital Wanita dan Kanak-kanak Likas dan telah dimasukkan ke wad pada 17 Julai 2016. Kini pesakit dirawat di Unit Rawatan Rapi. Ujian kultur swab tekak kes ini adalah positif bakteria Corynebacterium diphtheria. Kes telah menerima rawatan antitoksin dan masih diberi antibiotik.

Sehingga hari ini, bilangan kes disahkan difteria di Malaysia meningkat kepada 25 kes termasuk 5 kematian; iaitu Kedah lapan (8) kes dengan satu (1) kematian, Negeri Sembilan tujuh (7) kes dan tiada kematian, Sabah lima (5) kes dengan tiga (3) kematian, Melaka tiga (3) kes dengan satu (1) kematian dan Pulau Pinang dua (2) kes dan tiada kematian.

KKM ingin memberi penekanan tentang betapa pentingnya anak-anak di bawah umur 7 tahun diberikan imunisasi 5-serangkai dengan lengkap bagi mengelakkan jangkitan difteria dan komplikasinya. Ibubapa adalah dinasihatkan agar menyemak semula status imunisasi anak-anak masing-masing dan membawa mereka mendapatkan imunisasi sekiranya belum lagi mendapatkannya atau tidak mengambil dengan lengkap.

Sebarang perkembangan berkaitan status kes difteria di Malaysia akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Sekian, terima kasih.

 

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

27 Julai 2016

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s