Communicable disease

Kenyataan Akhbar KPK 6 September 2016 - Isu “Viral” Kes Zika Di Negeri Pahang

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum mengenai satu perkongsian secara “viral’ di laman media sosial tentang dakwaan bahawa terdapatnya kes Zika di Negeri Pahang. Untuk makluman, sehingga kini tiada kes Zika dikesan di Negeri Pahang. Sehingga 5 September 2016, di Malaysia terdapat 2 kes Zika yang telah disahkan iaitu kes pertama di Negeri Selangor dan kes kedua di Negeri Sabah.

Sebagai langkah pencegahan awal, KKM telah mengambil inisiatif untuk memantau mereka yang demam serta telah melawati negara-negara yang dilanda Zika. Setakat ini seramai 22 orang yang telah dipantau di seluruh negara kerana mengalami demam dan pernah melawat negara berkenaan. Kesemua mereka ini telah dibuat ujian Zika, dan mereka disahkan bebas daripada jangkitan Zika. Salah seorang daripada mereka adalah penuntut IPTA dari daerah Kuantan, Pahang yang tersebar di laman sosial. Berikutan daripada aktiviti pemantauan ini, langkah kawalan nyamuk telah diambil sebagai usaha tambahan menghapuskan tempat pembiakan Nyamuk Aedes.

Kementerian Kesihatan Malaysia akan terus menjalankan pemantauan ini untuk memastikan ancaman Zika dapat ditangani terutamanya mereka yang melalui Pintu Masuk Antarabangsa (PMA).

photo_2016-09-06_19-39-13

Aktiviti kawalan yang paling penting dalam mencegah Zika ialah penghapusan punca pembiakan Nyamuk Aedes, dan ini adalah tanggungjawab bersama. Oleh kerana keadaan Demam Denggi yang semakin meningkat di seluruh negara, langkah kawalan ini secara tidak langsung membantu mengurangkan wabak Denggi dan Zika. Peranan orang ramai dan pelbagai agensi merupakan kunci kejayaan bagi menghapuskan tempat pembiakan Nyamuk Aedes supaya dapat mengekang wabak Demam Denggi dan jangkitan Zika.

Kementerian Kesihatan mengharapkan kerjasama orang ramai supaya tidak menyebarkan maklumat yang tidak tepat yang diperolehi dari sumber yang tidah sah. Untuk mengatasi masalah ini, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Jabatan Kesihatan Negeri telah mewujudkan Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) sebagai tempat rujukan bagi mendapatkan maklumat terkini berkaitan Zika. Orang awam boleh menghubungi Jabatan Kesihatan Negeri dan CPRC KKM di talian atau email kepada.

Tiada Aedes: Tiada Zika, Denggi dan Chikungunya

DATUK DR NOOR HISHAM ABDULLAH

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

6 SEPTEMBER 2016

photo_2016-09-06_19-39-19

Categories: Communicable disease, Press, Zika

Tagged as:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s