Dental

Kenyataan Akhbar KPK 7 September 2016 – Perkhidmatan Pemasangan Pendakap Gigi (Braces) Oleh Pengamal Pergigian Haram

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius dan berasa kesal kerana masih ramai yang memandang ringan tentang kesan pemasangan pendakap gigi (braces) oleh pengamal pergigian haram. Pendakap gigi (braces) merupakan rawatan untuk membetulkan susunan gigi dan memperbaiki rahang yang tidak sempurna. Walaubagaimanapun, ada sesetengah masyarakat terutamanya golongan remaja yang melihatnya sebagai simbol kemewahan, status dan fesyen.

Oleh kerana permintaan kepada rawatan pendakap gigi (braces) yang tinggi, ada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan untuk memberikan perkhidmatan dengan memberi temu janji pemasangan secara atas talian (online) dan menawarkan harga yang rendah serta menjanjikan perkhidmatan yang baik, sedangkan mereka ini tidak berkelayakan. Strategi mereka yang menawarkan rawatan yang cepat dan mudah diperolehi, serta caj yang sangat rendah ini telah berjaya menarik ramai pelanggan (pesakit) sekali gus mengaburi pelanggan (pesakit) itu sendiri untuk menyedari risiko yang mereka bakal hadapi dari aspek keselamatan dan komplikasi rawatan.

Aktiviti ini dijalankan secara haram dan modus operandi mereka adalah berpindah dari satu lokasi ke satu lokasi yang lain, juga dari satu negeri ke negeri yang lain. Lokasi yang menjadi pilihan mereka untuk menjalankan aktiviti haram ini termasuklah hotel-hotel, rumah-rumah persinggahan, pusat-pusat kecantikan atau spa dan rumah-rumah kediaman. Ia dijalankan adalah semata-mata untuk mengaut keuntungan sehingga pelbagai janji manis ditaburkan tanpa memberitahu sepenuhnya kesan dan akibat yang bakal berlaku.

Memberikan perkhidmatan pergigian di premis tidak berdaftar adalah salah di bawah seksyen 4(1) Akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta 1998 [Akta 586] dan jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan denda maksimum RM300,000 atau penjara tidak melebihi 6 tahun atau kedua-duanya. Sehingga kini, terdapat 9 kes yang telah dihadapkan ke mahkamah di bawah seksyen tersebut di mana salah satu daripadanya telah mengakibatkan ‘Orang Kena Tuduh’ (OKT) dipenjarakan kerana gagal membayar denda.

Selain daripada kaedah operasi yang mencurigakan, lebih membimbangkan lagi adalah tahap kebersihan dan pembasmian kuman yang juga meragukan. Antara kesan dan komplikasi dari rawatan pendakap gigi (braces) oleh pengamal pergigian haram adalah pergerakan gigi yang tanpa kawalan, kehilangan gigi serta gusi bengkak dan bernanah. Malah, risiko untuk dijangkiti virus HIV dan Hepatitis adalah tinggi kerana pembasmian kuman ke atas peralatan tidak dilakukan.

Rakyat Malaysia diingatkan untuk tidak mendapatkan apa-apa rawatan pendakap gigi (braces) yang diberikan oleh pengamal pergigian haram. Mereka ini adalah individu yang tidak mempunyai kelayakan, tidak layak berdaftar dengan Majlis Pergigian Malaysia (MPM) dan tidak dibenarkan menjalankan apa-apa juga rawatan pergigian. Orang awam boleh membuat aduan terus ke Bahagian Kesihatan Pergigian, Kementerian Kesihatan Malaysia di talian 03-883 4215 atau e-mel kepada [email protected] supaya tindakan undang-undang boleh diambil terhadap mereka yang tidak bertanggungjawab serta membahayakan kesihatan awam.

 

Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

7 September 2016

Categories: Dental, Press

Tagged as: ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s