Communicable disease

Kenyataan Akhbar KPK 22 September 2016 – Situasi Terkini Zika di Malaysia

Berdasarkan pemantauan Kementerian Kesihatan Malaysia daripada 1 September hingga 21 September 2016, masih terdapat sebanyak enam (6) kes yang disahkan dijangkiti Zika telah dilaporkan di seluruh negara. Selain itu, pemantauan KKM mulai Jun 2015 sehingga kini juga telah mendapati sebanyak 1,058 kes yang mempunyai tanda-tanda Zika telah dilaporkan, namun kesemua mempunyai keputusan ujian yang negatif.

Ujian genom yang telah dilakukan oleh Pakar Virologi di Unit Virologi di Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) ke atas virus Zika bagi lima daripada enam kes yang positif telah menunjukkan ianya dari Asian lineage. Jujukan genom virus Zika bagi kes pertama di Selangor dan kes ketiga yang melibatkan wanita hamil di Johor menyerupai French Polynesia (seperti di Singapura). Manakala jujukan genom bagi kes kedua (di Sabah) dan kes adik-beradik iaitu kes kelima (dari Miri) dan keenam (dari Kuala Lumpur) telah menunjukkan ianya adalah menyerupai jujukan genom setempat (Micronesia). KKM juga menjalankan kajian dan pemantauan terhadap nyamuk daripada kawasan berisiko tinggi di mana sehingga 21 September 2016, terdapat 122 ekor nyamuk yang ditangkap dan diperiksa namun sehingga kini didapati belum ada nyamuk Aedes yang positif untuk Zika.

KKM sentiasa komited dalam menangani ancaman jangkitan virus Zika dan Denggi. Namun begitu, tanggungjawab membasmi jangkitan ini adalah tanggungjawab semua bagi memastikan tiada tempat-tempat pembiakan nyamuk Aedes di kawasan persekitaran.Tiada Aedes, Tiada Zika dan Denggi.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

22 September 2016

Categories: Communicable disease, Zika

Tagged as:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s