Crisis & Disaster

Kenyataan Akbar KPK 27 September 2016 - Isu Gangguan Bekalan Air di Hospital Serdang dan Hospital Kajang

whatsapp-image-2016-09-27-at-1-17-20-pm

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah dimaklumkan bahawa akibat daripada penutupan Loji Rawatan Air Sungai Semenyih oleh pihak SYABAS kerana pengesanan pencemaran di Sungai Semenyih, Hospital Serdang dan Hospital Kajang telah mengalami gangguan bekalan air. Hospital Serdang telah mulai mengalami gangguan bekalan air sejak 23 September 2016 (Jumaat) dan ini telah mengakibatkan sebahagian perkhidmatan telah terganggu sepenuhnya.

Pihak Hospital Serdang telah mengaktifkan “Water Supply Contingency Plan” yang mempunyai beberapa Fasa bagi mengawal keadaan di Hospital Serdang bagi memastikan perkhidmatan terhadap pesakit, terutamanya kes-kes Kecemasan dapat diteruskan. Sehingga kini, Hospital Serdang masih memberi rawatan kes-kes kecemasan yang kritikal. Antara langkah yang telah diambil termasuk merujuk pesakit-pesakit kes separa kecemasan ke hospital lain, menangguhkan kes-kes elektif dan temujanji klinik pesakit luar sehingga bekalan air ke Hospital Serdang ini pulih. Perkhidmatan di Hospital Serdang akan kembali dimulakan secara berperingkat setelah bekalan air pulih sepenuhnya.

Hospital Kajang turut mengalami gangguan bekalan air mulai lewat malam 22 September 2016 (Khamis), namun bekalan air di hospital ini telah pulih sepenuhnya pada 26 September 2016. Gangguan bekalan ini tidak menjejaskan perkhidmatan kritikal di Hospital Kajang dan kini perkhidmatan di hospital ini telah beroperasi sepenuhnya.

Kerjasama, kesiapsiagaan dan pelan komunikasi yang jelas antara pihak-pihak bertanggungjawab mengenai perkara ini adalah amat penting bagi mengurangkan impak kepada pemberian rawatan kesihatan kepada pesakit. Adalah diharapkan masalah bekalan air ini dapat diselesaikan secepat mungkin dan isu ini dapat dielakkan daripada berlaku di masa hadapan.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

27 September 2016

Categories: Crisis & Disaster, Press

Tagged as:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s