Communicable disease

Kenyataan Akhbar KPK 1 Oktober 2016 - Status Terkini Kluster Jangkitan Rotavirus Berkaitan Resort Bukit Merah, Perak

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan pada 01 Oktober 2016 sehingga jam 12.00 tengahari, sebanyak 11 kes baru dengan gejala acute gastroenteritis (AGE) yang mempunyai sejarah pendedahan di sebuah resort di Bukit Merah telah dilaporkan; iaitu enam (6) dari Kedah, tiga (3) Perak dan dua (2) dari Pulau Pinang. Kesemua kes baru ini berumur dalam lingkungan umur 1 ke 30 tahun. Hanya dua (2) kes baru ini sahaja yang dirawat sebagai pesakit luar, bakinya sembilan (9) orang telah dimasukkan ke wad. Mereka berada dalam keadaan stabil. Ini menjadikan jumlah keseluruhan kes dengan gejala AGE yang mempunyai sejarah pendedahan di resort tersebut pada 24 September 2016 yang dilaporkan adalah sebanyak 46 kes. Dari jumlah 46 kes gejala AGE tersebut, 19 kes telah disahkan positif Rotavirus.

Pecahan kes mengikut negeri adalah Kedah melaporkan 17 kes gejala AGE,  dengan 13 positif Rotavirus, Pulau Pinang melaporkan 10 kes gejala AGE dengan enam (6) positif Rotavirus dan Perak melaporkan 19 kes gejala AGE dan keputusan ujian najis masih belum diperolehi. Tiada kematian dilaporkan berkaitan dengan kejadian ini.

Jabatan Kesihatan Negeri Perak telah membuat lawatan, pemeriksaan dan perbincangan dengan pihak pengurusan resort tersebut. Tindakan kawalan telah dijalankan bersama pihak pengurusan resort iaitu:

  1. Flushing dilakukan ke atas semua kolam di situ; iaitu penyucian terperinci serta penggantian semula dengan air yang bersih dan selamat untuk digunakan.
  2. Mencadangkan penggunaan klorinator bagi menggantikan pengklorinan yang dibuat secara manual. Tempoh kontak air dengan klorin mesti mematuhi piawai yang ditetapkan.
  3. Menasihatkan pengurusan resort supaya melantik pemantau kualiti air yang berkelayakan. Jika tiada, maka pemantau yang sedia ada perlu diberi latihan secara berkala mengenai pemantauan kualiti air.
  4. Menambahbaik prosedur pemantauan kualiti air kolam dari segi peralatan dan parameter. Dicadangkan peralatan digital portable digunakan dan parameter seperti baki klorin, pH, kekeruhan, potensi redox dan paras nitrate ditambah dalam pemantauan.
  5. Memastikan filter di rumah pam di resot tersebut diselenggara mengikut jadual agar bakteria dan virus tidak terperangkap pada filter.

Orang ramai dinasihatkan untuk tidak membawa anak-anak yang mempunyai gejala AGE ke kolam renang. Ibubapa juga dinasihatkan untuk memastikan anak-anak kecil tidak memakai lampin pakai buang apabila mandi di kolam mandi. Lampin pakai buang yang telah digunakan hendaklah dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Orang ramai juga dinasihatkan agar makan makanan dan minum air yang bersih dan selamat.

KKM akan terus memantau status kejadian ini serta pematuhan kualiti air dalam kolam di resort tersebut sebelum ia boleh dibuka semula kepada orang ramai.

Sekian dan terima kasih.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

1 Oktober 2016

Categories: Communicable disease, Press

Tagged as:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s