Communicable disease

Kenyataan KPK 30 September 2016 – Situasi Terkini Zika di Malaysia

Pada 28 September 2016, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menerima satu (1) laporan mengenai jangkitan Zika melibatkan seorang wanita berumur 60 tahun yang menetap di Kota Kinabalu, Sabah yang merupakan kes kedua bagi negeri Sabah. Pada 24 September 2016, pesakit hanya mengalami gejala ruam sahaja dan telah mendapatkan rawatan di hospital swasta pada 25 September sebagai pesakit luar. Pesakit yang disyaki mengidap jangkitan Zika telah disahkan positif untuk ujian sampel darah dan air kencing yang dilakukan oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

14241445_10153711405671237_5901790731658188354_o

Hasil siasatan lanjut mendapati pesakit ini tidak pernah melawat negara yang endemik jangkitan Zika dalam masa terdekat atau tidak pernah berjumpa dengan mana-mana pesakit Zika. Di samping itu, suami serta anak pesakit yang tinggal serumah juga tidak menunjukkan sebarang gejala dan tanda-tanda penyakit Zika. Aktiviti kawalan iaitu larvasiding, pendidikan kesihatan dan semburan kabus telah dilaksanakan terhadap 258 buah premis di lokaliti kediaman dan tempat-tempat lain yang pernah dilawati pesakit.

Bermula dari 1 September hingga 29 September 2016, terdapat sebanyak tujuh (7) kes yang disahkan positif Zika di seluruh negara. Bagi tempoh sama, pemantauan KKM juga mendapati sebanyak 163 kes yang mempunyai gejala dan tanda-tanda jangkitan Zika telah dilaporkan, namun kesemuanya menunjukkan keputusan ujian yang negatif.

dgga
Bagi individu yang mengalami demam, ruam, konjunktivitis dan lain-lain gejala Zika serta pernah melawat ke negara endemik Zika atau mempunyai kontak kepada pesakit Zika, hendaklah berjumpa doktor dengan segera. Mereka adalah dinasihatkan untuk melindungi diri daripada gigitan nyamuk Aedes dengan menggunakan repelen atau pakaian cerah serta menutup anggota badan. Penggunaan aerosol juga digalakkan di dalam rumah terutama di bawah meja, belakang langsir atau tempat-tempat yang gelap. Semburan aerosol boleh dilakukan pada waktu nyamuk aktif menggigit iaitu di antara 5 hingga 7 pagi dan 5 hingga 7 petang. Apa yang lebih penting, masyarakat diseru untuk melaksanakan aktiviti menghapuskan tempat pembiakan Aedes. Maklumat tentang Zika boleh diperolehi dari laman sesawang KKM iaitu http://www.infosihat.gov.my/infosihat. Tiada Aedes, Tiada Zika dan Denggi.

DATUK DR NOOR HISHAM ABDULLAH
KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

30 September 2016

Categories: Communicable disease, Press, Zika

Tagged as:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s