Communicable disease

Kenyataan Akhbar KPK – Situasi Terkini Kes Rabies di Sarawak pada 11 Julai 2017

Pada 1 Julai 2017, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memaklumkan bahawa terdapat tiga (3) kes rabies dari Daerah Serian, Sarawak yang disahkan melalui ujian makmal pada 30 Jun 2017.

KKM ingin memaklumkan perkembangan terbaru mengesahkan bahawa terdapat satu (1) kes baru telah disahkan rabies dari Kampung Ampungan Daerah Serian, Sarawak. Dengan pengesahan kes ini, jumlah kes rabies di Sarawak sehingga 11 Julai 2017 adalah sebanyak empat (4) kes yang disahkan melalui ujian makmal. Kesemua kes adalah dari Daerah Serian, Sarawak di mana aktiviti kawalan dan pencegahan telah dan sedang dilaksanakan.

Kes ke-empat ini merupakan seorang kanak-kanak perempuan berumur lima (5) tahun yang mempunyai sejarah gigitan anjing pada 27 Mei 2017 di Kampung Saroban iaitu terletak dalam 10km radius daripada kampung di mana kes ketiga rabies berlaku. Pada 3 Julai 2017, kes tersebut mengalami gejala demam, sakit di lengan kiri serta kelihatan kurang aktif dan dibawa untuk rawatan ke Hospital Serian. Pada 4 Julai 2017, kes dirujuk kepada Hospital Umum Sarawak (SGH) dan dipindahkan ke Unit Jagaan Rapi Kanak-kanak (PICU) SGH kerana semakin kritikal. Kes ini telah disahkan mengalami jangkitan rabies melalui ujian makmal pada 11 Julai 2017. Bagi kes ketiga rabies pula, beliau masih dirawat di wad PICU SGH dan dalam keadaan kritikal.

Active Case Detection (ACD) bagi mengesan kes gigitan anjing telah dilaksanakan di kawasan kejadian wabak rabies di Daerah Serian oleh Pejabat Kesihatan Serian bersama Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Sarawak. Aktiviti ini dilaksanakan di 86 penempatan, 3,284 rumah dan 7,583 orang telah ditemuduga bagi sejarah gigitan anjing. Sebanyak 192 kes gigitan anjing telah dikesan di kawasan wabak Daerah Serian dan telah diberikan rawatan. Aktiviti pendidikan kesihatan berkaitan rabies juga telah diberi kepada penduduk di kawasan berkenaan.

19554799_10154506171336237_2198791464869426564_n

 

KKM ingin menasihati orang awam yang tinggal di Daerah Serian agar mengambil langkah-langkah pencegahan seperti berikut bagi mengelakkan daripada dijangkiti penyakit rabies:

  1. Dapatkan rawatan segera di klinik kesihatan atau hospital berdekatan sekiranya mengalami gigitan anjing (anjing peliharaan atau anjing liar);
  2. Pastikan anjing peliharaan telah mendapat suntikan anti-rabies di klinik haiwan terdekat dan elakkan kontak dengan anjing liar;
  • Jika anjing peliharaan didapati tidak sihat atau berkelakuan agresif dapatkan rawatan segera di klinik haiwan dan laporkan ke Pejabat Jabatan Perkhidmatan Veterinar berdekatan;
  1. Laporkan kepada Pihak Berkuasa Tempatan jika terdapat anjing liar yang berkeliaran di kawasan tempat tinggal; dan
  2. Sentiasa kekalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti amalan kerap membasuh tangan dengan menggunakan air dan sabun selepas kontak dengan anjing peliharaan atau anjing liar.

KKM dan JKN Sarawak sentiasa dan akan terus bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Sarawak dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar serta agensi lain berkaitan bagi memastikan jangkitan virus rabies dalam kalangan manusia dapat dikawal dan tiada penularan berlaku.

DATUK DR NOOR HISHAM ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

 

11 Julai 2017

Categories: Communicable disease, Press

Tagged as:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s