Communicable disease

Kenyataan Akhbar KPK 5 April 2018 - Kes Terbaru Rabies Kalangan Manusia di Sarawak

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan satu (1) kes kematian yang baru di Sarawak telah disahkan rabies pada 5 April 2018 melalui ujian makmal. Bagi tahun 2018, jumlah kes rabies dalam kalangan manusia di Sarawak sehingga 5 April 2018 adalah sebanyak dua (2) kes. Tiada kes rabies dalam kalangan manusia dilaporkan dari negeri lain di Malaysia.

Kes ini merupakan seorang lelaki, berumur 26 tahun dari Taman Sri Makmur, Bt. 6 Matang, Kuching, Sarawak yang mempunyai sejarah digigit anjing liar pada 23 Disember 2017. Namun begitu, kes tidak mendapatkan rawatan dari klinik dan hanya mendapatkan ubat dari farmasi yang berdekatan. Pada Mac 2018, kes mengalami sakit otot, kebas serta sakit kepala dan mendapatkan rawatan dari klinik swasta pada 29 & 30 Mac 2018. Pada 2 April 2018, keadaan kes semakin teruk dan kes mendapatkan rawatan lanjut di klinik kesihatan kerajaan. Kes kemudian dirujuk ke Hospital Umum Sarawak pada hari yang sama. Kes menunjukkan gejala hydrophobia, aerophobia, sakit kepala, hallusinasi, lemah anggota kaki dan muka. Keadaan kes semakin teruk dan meninggal dunia pada 3 April 2018.

Semenjak 30 Jun 2017 hingga 5 April 2018, terdapat lapan (8) kes rabies di Sarawak, di mana tujuh (7) kes meninggal dunia, satu (1) kes telah didiscaj dari hospital dan diberikan rawatan di rumah.

Sehingga 5 April 2018, terdapat 30 kawasan di lima (5) bahagian di Sarawak iaitu Bahagian Serian, Bahagian Sri Aman, Bahagian Kuching, Bahagian Samarahan dan Bahagian Sarikei yang telah diisytiharkan kawasan jangkitan rabies oleh Kerajaan Negeri Sarawak. Sehubungan itu, Active Case Detection (ACD) bagi mengesan kes gigitan anjing mengikut prosedur sedia ada telah dilaksanakan oleh Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Sarawak dan Pejabat Kesihatan Bahagian yang terlibat.

 

19554799_10154506171336237_2198791464869426564_n

KKM menasihati orang awam yang tinggal di lima (5) bahagian tersebut di Sarawak agar mengambil langkah-langkah pencegahan seperti berikut bagi mengelakkan daripada dijangkiti penyakit rabies:

  • Cuci bahagian tubuh yang digigit dengan sabun dan air mengalir bagi menghilangkan kesan air liur;
  • Dapatkan rawatan segera ke klinik kesihatan atau hospital terdekat jika telah mengalami gigitan haiwan seperti anjing atau kucing peliharaan yang agresif atau anjing liar;
  • Pastikan anjing atau kucing peliharaan telah mendapatkan suntikan vaksin anti-rabies di klinik haiwan terdekat dan elakkan kontak bersama haiwan atau anjing liar;
  • Jika anjing atau kucing peliharaan didapati tidak sihat atau agresif dapatkan rawatan di klinik haiwan dan laporkan ke Pejabat Jabatan Perkhidmatan Veterinar setempat;
  • Laporkan kepada Pihak Berkuasa Tempatan jika terdapat anjing liar yang berkeliaran di kawasan tempat tinggal; dan
  • Sentiasa mengekalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti amalan kerap membasuh tangan dengan menggunakan air dan sabun selepas kontak dengan anjing peliharaan.

KKM dan JKN Sarawak akan terus mempertingkatkan kerjasama dengan Kerajaan Negeri, Jabatan Perkhidmatan Veterinar serta agensi-agensi lain bagi memastikan langkah-langkah pencegahan dan kawalan jangkitan virus rabies dapat dilaksanakan secara menyeluruh.

Sekian, terima kasih.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

5 April 2018

Categories: Communicable disease, Press

Tagged as: