Communicable disease

Kenyataan Akhbar KPK 26.4.2018 – Kes Demam Campak (Measles) Dalam Penerbangan Malaysia Airlines

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin merujuk kepada laporan media di dalam akhbar bertarikh 23 April 2018 yang bertajuk New Zealand warns of measles infection on Malaysia Airlines flight. Pada 20 April 2018, KKM telah menerima pemakluman daripada pihak Kementerian Kesihatan New Zealand berkaitan kes demam campak (measles) melibatkan seorang penumpang warga New Zealand yang telah menaiki penerbangan Malaysia Airlines MH781 dari Bangkok ke Kuala Lumpur pada 14 April 2018. Beliau telah transit di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selama 10 jam, sebelum menaiki penerbangan MH133 dari Kuala Lumpur ke Auckland pada 14 April 2018.

122

Beliau disyaki mendapat jangkitan measles di Bangkok, Thailand dan telah timbul gejala ruam pada 14 April 2018 semasa dalam penerbangan. Pihak Kementerian Kesihatan New Zealand telah memaklumkan dua (2) orang penumpang warga Malaysia telah dikenalpasti sebagai kontak dan telah kembali ke Malaysia pada 21 April 2018.

Pihak KKM telah menghubungi kedua-dua kontak tersebut dan mereka didapati sihat dan tidak menunjukkan gejala jangkitan measles. Nasihat telah diberikan agar mereka mendapatkan rawatan sekiranya mempunyai gejala. Pihak KKM juga sedang mendapatkan maklumat lanjut dari pihak Malaysia Airlines mengenai penumpang lain yang mungkin telah terdedah kepada kes measles dalam kedua-dua penerbangan tersebut serta terus berhubung dengan pihak Kementerian Kesihatan New Zealand mengenai status langkah-langkah pencegahan dan kawalan termasuk pengesanan kontak (contact tracing) yang telah dijalankan.

Measles adalah sejenis penyakit berjangkit yang boleh dicegah dengan pengambilan vaksin measles. Gejala penyakit ini termasuk demam, ruam, batuk, selesema dan sakit mata (konjunktivitis). Komplikasi jangkitan measles termasuk jangkitan paru-paru (pneumonia) dan radang otak (encephalitis). Di Malaysia imunisasi measles diberikan dalam bentuk vaksin tiga (3) serangkai Measles-Mumps-Rubella (MMR). Ia diberikan sebanyak dua (2) dos pada usia sembilan (9) bulan dan satu (1) tahun. Liputan imunisasi yang melebihi 95% dalam komuniti akan memberi imuniti kelompok dan melindungi kanak-kanak daripada dijangkiti virus ini.

Sehubungan itu, KKM ingin menasihatkan orang ramai terutamanya yang mengunjungi atau bekerja di KLIA atau yang menggunakan penerbangan Malaysia Airlines agar tidak khuatir dan sentiasa mengamalkan kebersihan diri dan etika batuk yang betul. Orang ramai yang ingin melancong ke luar negara perlu memastikan mereka dalam keadaan sihat. Segera berjumpa doktor sekiranya mendapat sebarang tanda atau gejala demam campak (measles) untuk rawatan segera. Kumpulan yang berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan measles yang teruk adalah kanak-kanak terutama mereka yang tidak pernah mendapat imunisasi measles. Kanak-kanak yang belum dapat imunisasi measles boleh dibawa ke mana-mana fasiliti kesihatan untuk mendapatkan suntikan vaksin measles. Jangkitan measles bagi orang dewasa adalah ringan dan tidak perlu khuatir sekiranya telah menerima suntikan imunisasi measles. KKM menyarankan, bagi orang dewasa yang tidak pernah menerima suntikan imunisasi measles, boleh mendapatkannya di mana-mana fasiliti kesihatan swasta sebagai perlindungan dari mendapat jangkitan measles.

Sekian dan terima kasih.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

 

25 April 2018

 

 

kkm

Press Statement

Ministry Of Health Malaysia

Measles Infections Reported On Board Malaysia Airlines

 

Ministry of Health (MOH) Malaysia would like to refer to media reports on the 23rd April 2018 titled “New Zealand warns of measles infection on Malaysia Airlines flight”. MOH received a notification of a measles case on 20th April 2018 from Ministry of Health New Zealand. The case was a New Zealand national on board of Malaysia Airlines MH781 from Bangkok, Thailand bound for Kuala Lumpur on 14th of April 2018. The case transited in Kuala Lumpur International Airport (KLIA) for 10 hours before boarding another Malaysia Airlines flight MH133 to Auckland on the same day.

The case was already ill on board flight from Bangkok to Kuala Lumpur with onset of rash on the same day of travel to New Zealand. The New Zealand Health Authority had alerted MOH Malaysia regarding two (2) Malaysian nationals returning to Malaysia on the 21st April 2018, whom were the contacts of the measles case. The two (2) contacts were healthy and were given necessary health advice. MOH public health response was initiated to ensure passengers on board the same flights are contact- traced and given health education.

Measles is an infectious disease which is preventable by measles vaccine. The symptoms includes fever, rash, cough, coryza and conjunctivitis. Complication of measles includes pneumonia and encephalitis which may be fatal if not treated. In Malaysia, measles immunisation (Measles-Mumps-Rubella (MMR)) is given at 9 months and 12 months old. Immunisation coverage of 95% in the community will induce herd immunity thus preventing children from being infected with measles virus.

MOH assures the public especially people who work in KLIA or travelling with Malaysia Airlines to remain calm by the news of measles infection.  Measles infection in adult is usually mild and they will be protected from measles if they are vaccinated. Children however, are more prone to measles infections and can have severe form of the disease particularly if they were not vaccinated against measles.  Hence, it is of paramount importance for the public to ensure children are given vaccination according to the recommended schedule. Please visit nearest health facilities to get measles vaccination for your children. Adults who wish to get measles vaccination can do so at any private health facilities. Travelers should be healthy before planning to go abroad. Public should observe personal hygiene and proper cough etiquette in crowded places. Seek medical treatment early if any of the measles symptoms appear.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

Director General of Health Malaysia

 

25th April 2018