Press

Kenyataan Akhbar KPK 25 Mac 2019 – Sempena Sambutan Hari Tibi Sedunia 2019

Hari Tibi Sedunia disambut pada 24 Mac setiap tahun di peringkat global bersempena mengingati penemuan bakteria Tibi pertama oleh Dr. Robert Koch pada 24 Mac 1882. Hari Tibi disambut di peringkat kebangsaan setiap tahun adalah bertujuan untuk meningkatkan kesedaran, komitmen serta sokongan pelbagai pihak terhadap usaha-usaha pencegahan dan kawalan penyakit Tibi yang dilakukan di seluruh negara.

Tema bagi sambutan Hari Tibi pada tahun 2019 adalah “Inilah Masanya: Kesan, Rawat dan Pastikan Sembuh Tibi”. Tema ini membawa maksud individu yang mempunyai tanda-tanda penyakit tibi seperti batuk-batuk yang berpanjangan melebihi dua (2) minggu, demam, berpeluh waktu malam, kurang selera makan, susut berat badan dan batuk berdarah perlulah tampil ke klinik kesihatan dan melakukan ujian saringan Tibi iaitu pemeriksaan kahak menggunakan mikroskop dan ujian x-ray dada. Terdapat segelintir masyarakat beranggapan bahawa batuk tersebut adalah ‘batuk biasa’ yang akan ‘sembuh’ dengan mengambil ubatan antibiotik selama satu minggu sahaja. Anggapan salah seperti inilah menjadikan penyakit Tibi masih merebak di udara dan boleh menjangkiti individu yang lain. Hakikatnya ubat-ubatan Tibi perlu diambil setiap hari selama sekurang-kurangnya selama enam bulan.

world tb day 2

World TB day

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan hampir 10 juta kes Tibi baru di seluruh dunia bagi tahun 2017 dan 1.3 juta kematian yang disebabkan oleh penyakit Tibi.  Bagi Malaysia, pada tahun 2018, terdapat 25,837 kes Tibi telah dilaporkan, iaitu penurunan sebanyak 1.3% berbanding 26,168 kes pada tahun 2017. Kadar kematian Tibi pada tahun 2018 adalah 6.6 setiap 100,000 penduduk dan telah meningkat berbanding 6.5 setiap 100,000 penduduk pada tahun 2017. Analisa hasil rawatan bagi kes Tibi berdaftar bagi tahun 2017 menunjukkan terdapat 1 kes kematian dalam setiap 10 kes berdaftar. Sehubungan itu, adalah penting pesakit mendapatkan rawatan awal bagi mengelakkan komplikasi dan kematian akibat penyakit Tibi dan pada masa yang sama bagi mencegah penularan kepada orang lain.

Screen Shot 2019-03-25 at 16.02.10Screen Shot 2019-03-25 at 16.02.19

Hebahan mengenai penyakit Tibi akan diteruskan agar maklumat mengenai penyakit ini dapat dihayati oleh segenap lapisan masyarakat. Stigma dan salah faham berkaitan penyakit Tibi perlu diperbetulkan. Pihak kementerian menyeru komitmen semua pihak yang memberi perkhidmatan kesihatan berkaitan penyakit Tibi di negara ini termasuklah fasiliti kesihatan swasta, pertubuhan bukan kerajaan (NGOs), kerajaan tempatan dan masyarakat setempat untuk bersama-sama berganding bahu dalam membanteras penyakit bagi menjamin kesihatan rakyat  tanpa Tibi. Dengan komitmen yang tinggi oleh semua, hasrat Malaysia untuk bebas Tibi satu hari nanti akan menjadi kenyataan.

 

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN

25 MAC 2019

Categories: Press

Tagged as: