Press

Kenyataan Akhbar KPK 20 Mei 2021 – Hari Hipertensi Sedunia 2021

KENYATAAN AKHBAR

KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

SEMPENA SAMBUTAN HARI HIPERTENSI SEDUNIA 2021

Hari Hipertensi Sedunia pada tahun ini disambut pada 20 Mei 2021 dengan tema Tekanan Darah Terkawal, Hidup Lebih Sejahtera (Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer) yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran mengenai penyakit hipertensi (tekanan darah tinggi) di kalangan masyarakat Malaysia. Hipertensi merupakan penyumbang utama kepada penyakit kardiovaskular, strok, kegagalan buah pinggang dan seterusnya kematian pramatang di seluruh dunia. Hipertensi juga dikenali sebagai “pembunuh senyap” (silent killer) kerana ia sering tidak menunjukkan sebarang tanda atau gejala, dan ramai yang masih tidak menyedari mereka menghidapi hipertensi.

Kawalan tekanan darah yang baik juga adalah sangat penting terutamanya ketika pandemik COVID-19. Ini adalah kerana pesakit-pesakit yang mempunyai komorbiditi seperti hipertensi, kencing manis dan penyakit jantung adalah lebih terdedah untuk mendapat kesan yang lebih mudarat sekiranya dijangkiti penyakit COVID-19. Analisis kepada data pesakit kritikal yang dilaporkan kepada Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) Kebangsaan menunjukkan bahawa sebanyak 58.3% pesakit yang dirujuk kepada rawatan kritikal mempunyai sejarah penyakit hipertensi dan hampir separuh (49.4%) daripadanya memerlukan alat bantuan pernafasan.

Selain itu, Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2019 menunjukkan bahawa prevalen hipertensi di kalangan penduduk Malaysia dewasa berumur 18 tahun dan ke atas adalah 30.0% atau kira-kira 6.4 juta orang dewasa. Amat membimbangkan juga, daripada jumlah tersebut adalah dianggarkan 50% tidak mengetahui diri mereka menghidap penyakit hipertensi di mana ini mungkin disebabkan mereka tidak pernah menjalani pemeriksaan kesihatan.

Sempena Hari Hipertensi Sedunia tahun ini, saya ingin menyarankan kepada seluruh rakyat Malaysia agar mengambil langkah-langkah berikut:

  • Kawal berat badan

      Kekalkan berat badan ideal. Berat badan berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah;

  • Hadkan garam

      Hadkan pengambilan garam tidak melebihi 1 paras sudu kecil sehari bagi mengurangkan risiko hipertensi, sakit jantung dan strok;

  • Elakkan alkohol

      Pengambilan alkohol secara berlebihan adalah dikaitkan dengan penyakit hipertensi;

  • Tangani stress

      Mengurus dan menangani stress dengan baik secara tidak langsung mengurangkan tekanan darah tinggi seterusnya mencegah komplikasi;

  • Sentiasa aktif

      Lakukan aktiviti fizikal atau senaman pada intensiti sederhana sekurang-kurangnya 30 minit sehari, 5 hari seminggu;

  • Tidak merokok

      Jika anda seorang perokok, berhenti merokok. Sekiranya anda bukan perokok, jangan mulakan tabiat ini; dan

  • Periksa tekanan darah

      Lakukan saringan kesihatan dan periksa tekanan darah secara berkala kerana penyakit hipertensi biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala.

Semoga dengan peningkatan tahap kesedaran dan pengetahuan orang ramai terhadap kepentingan pemeriksaan tekanan darah dan bahaya penyakit hipertensi kepada kesihatan mampu mengubah tingkah laku rakyat Malaysia untuk mencegah dan mengawal penyakit hipertensi. Seterusnya ini akan mengurangkan risiko kematian pramatang akibat penyakit jantung dan strok di kalangan rakyat Malaysia.

Saya ingin terus mengingatkan semua pihak bahawa ‘Kita Masih Belum Menang’. Teruskan mengamalkan norma baru bagi menangani pandemik COVID-19. Kita jaga kita.

Sekian, terima kasih.

TAN SRI DATO’ SERI DR NOOR HISHAM BIN ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

20 Mei 2021

Categories: Press