Food Safety

Kenyataan Media KPK 12 September 2022 – Isu Penarikan Semula Produk Kicap Soya Manis dan Sambal Sos Ayam Goreng Berjenama ABC dari Pasaran Singapura Yang Mengandungi Bahan Alergen Yang Tidak Diisytiharkan

ISU PENARIKAN SEMULA PRODUK KICAP SOYA MANIS DAN SAMBAL SOS AYAM GORENG BERJENAMA ABC DARI PASARAN SINGAPURA YANG MENGANDUNGI BAHAN ALERGEN YANG TIDAK DIISYTIHARKAN

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum mengenai isu penarikan balik produk Kicap Soya Manis dan Sambal Sos Ayam Goreng berjenama ABC dari pasaran oleh Pihak Berkuasa Makanan Singapura (SFA) kerana mengandungi bahan alergen iaitu sulfur dioksida yang tidak diisytiharkan atau dilabel pada pembungkusan.  

Sulfur dioksida diklasifikasikan sebagai bahan pengawet yang dibenarkan dalam makanan tertentu dan pada paras tertentu di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Sulfur dioksida tidak berbahaya kepada manusia apabila digunakan dalam kepekatan yang dibenarkan tetapi ianya boleh menyebabkan kesan alergik kepada sesetengah individu yang mengidap Lelah atau Asma apabila terhidu atau tertelan. Kandungan sulfur dioksida melebihi 10mg/kg hendaklah diisytiharkan atau dilabelkan.

Melalui semakan KKM ke atas data Food Safety Information System of Malaysia (FoSIM) mengesahkan produk Kicap Soya Manis dan Sambal Ayam Goreng jenama ABC tersebut turut diimport ke negara ini. Walau bagaimanapun, sejak Jun 2021 arahan Tahan Uji Lepas (TUL) telah dikenakan ke atas produk Kicap Soya Manis berjenama ABC di semua pintu masuk negara. Arahan pelabelan semula atau arahan untuk dihantar semula ke negara asal turut dikeluarkan sekiranya tidak mematuhi keperluan pelabelan termasuk pelabelan sulfur dioksida. Manakala pemantauan yang dijalankan di semua pintu masuk negara dan di pasaran tempatan dari Jun 2021 sehingga kini, tiada sampel produk kicap soya termasuk kicap soya ABC dikesan mengandungi sulfur dioksida.  

KKM sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna. Sebarang maklumat atau kemusykilan berhubung isu ini dan isu-isu keselamatan makanan yang lain, pengguna boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat, menyalurkan melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau laman rasmi facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq .

 

TAN SRI DATO’ SERI DR. NOOR HISHAM ABDULLAH

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

12 SEPTEMBER 2022

Categories: Food Safety

Tagged as: